Webbutiken är öppen — rabatt för snabba

Syren, äppelblom, kvittrande fåglar och de allra, allra sista tulpanerna här i Skåne. De som planterats skuggigt och som kylts ner av östanvinden.

Nu är det tid igen att tänka på sin höstplanering av vårlökar. Jag tycker faktiskt att det går i ett, lite väl tätt. Men är det några speciella sorter eller arter man önskar sig, gäller det att beställa i tid så att lökarna inte tar slut.

Vilken tulpan?

Jag vill återigen passa på att svara på den fråga jag fått flest gånger när jag är ute och föreläser och pratar om lökar:

— Vilken tulpan kommer tillbaka?

Om man vill vara alldeles säker på att de återkommer mer än två år, ska man välja vildtulpaner och darwintulpaner/hybrider.

Den optimala platsen

Sen kan ni givetvis ha sådan tur att en viss tulpan verkligen trivs hos er och har hamnat på den optimala platsen och därför kommer tillbaka. Är det så får ni gärna återkoppla till mig och berätta om det.

Varning för brist

I vintras kom en varning från Holland att det kunde vara problem med årets lökar på grund av översvämningar på sensommaren, som gjort det svårt att ta upp de färdiga lökarna. Nu har det nog lyckats bättre än vad man trodde, men en liten varning för att vissa sorter inte kommer att finnas i sortimentet och andra kan bli dyra.

Jag kommer också att vara extra vaksam så jag inte får gamla lökar, men jag litar på mina duktiga leverantörer.

Årets underbara nyheter

Jag har några underbara nyheter 2024. Först vill jag verkligen slå ett slag för vildtulpanen Tulipa ’Polychroma’, en tidig kritvit, flerblommig tulpan med ljusgul bas och lite silverfärgad utsida. Den blir ca 20 cm hög.

Tulipa polychroma

Tulipa polychroma är en av de få snövita vildtulpanerna. Den blommar med flera blommor på varje stjälk och varje liten blomma har en klargul botten. I knopp är blomman silverfärgad på utsidan.Det är en liten förtjusande doftande tulpan som också kallas porslinstulpan. Den blir ca 15-20 cm hög och blommar mycket tidigt.

Tulipa ’Request’ är en annan snygging som jag upptäckte när jag tittade på tulpanplanteringarna i Lunds stadspark tillsammans med Cecilia och Eva.

Tulpanen är orange-bronsfärgad med brunröd nästan purpurfärgad utsida, blommar sent och blir ca 50 cm hög.

Tulipa Request

Tulipa Request är en unik orange-bronsfärgad tulpan med flammor i laxrosa till brunrött på utsidan. Denna unika kombination gör den till huvudperson i vilken plantering den än sätts. Blir cirka 50 cm och är medeltidig.

Det finns några till i butiken som öppnar igen den 30 maj. Men alla nyheterna får ni upptäcka själva, eller höra mig prata om i höst i bland annat Halmstad, Kalmar, Älmhult och Lund.

…och glöm inte alla andra vårlökar som narcisser, pärlhyacinter, allium och krokus. Dem hittar ni också i butiken den 30 maj.

Bonus på tidiga beställningar

Till alla er som är ute tidigt ger jag en bonus på 20 procent på alla beställningar före midsommar. Ange rabattkoden ETTKAP i kassan.

Ha riktigt skön trädgårdssommar!

Eva Fristedt / Narciss och Tulpan

Instagram: narcissochtulpan

Lämna ett svar

Webbutiken är öppen — rabatt för snabba
Tulipa polychroma är en av de få snövita vildtulpanerna. Den blommar med flera blommor på varje stjälk och varje liten blomma har en klargul botten. I knopp är blomman silverfärgad på utsidan.Det är en liten förtjusande doftande tulpan som också kallas porslinstulpan. Den blir ca 15-20 cm och blommar mycket tidigt.