Odlingsråd för narcisser

En stor fördel med narcisser är att rådjur och kaniner inte tycker om dem. De är antagligen inte särskilt goda för något djur och blir oftast fler med åren, istället för färre. Särskilt om man följer nedanstående råd.

Plantera lökarna tidigt på hösten, i slutet av augusti och september. Detta för att narcisser behöver rota sig ordentligt innan frosten kommer. Det betyder att det kan vara bortkastat att köpa narcisslökar på rea, när den egentliga planteringsperioden är över.

I vandrande sol

De flesta narcisser trivs i vandrande sol, gärna lite fuktig, frisk jord. De vita sorterna blir särskilt vackra i halvskuggigt läge. Några små, tidiga sorter passar i stenparti i full sol och de flesta passar att odla i kruka det första året. Krukodlade lökar kan planteras ut i trädgården direkt efter att de är överblommade, för att avmogna i egen takt på ny plats.

Många narcisser är fina ihop med andra lökväxter. Tänk på hur bladverken ska vissna ner och hur det kommer att se ut, innan du kombinerar lökar. Tulpaner och narcisser ihop kan se lite trist ut när ”festen är över”.

Tänk på höjden

Plantera lökarna ca 20 cm djupt, d.v.s. väldigt djupt och med minst 10 cm mellanrum. Om lökarna är väldigt stora kan man sätta dem glesare. Tänk också på hur höga blomstänglarna blir när du placerar ut lökarna. För miniatyrsorter gäller något grundare och närmre.

Plantera om lökarna var 4–5 år. När många sidolökar bildats blir det för trångt för dem att blomma. Gräv upp hela beståndet och dela lökarna och plantera om dem enligt beskrivningen ovan.

Låt bladverket vissna

Klipp bort överblommade blomhuvuden och låt bladverket vissna ner. Om narcisserna är planterade i glest gräs ska man inte klippa gräsmattan förrän bladet har vissnat.

Många fyllda pingstliljor ”torkar” i knoppen. Detta beror antingen på att det är för torrt eller att det har varit frost.

Härdighet

Narcisser växer vilt i bergstrakterna i Spanien och Portugal via Alperna och Apenninerna till bergstrakterna på Balkanhalvön, men också förvildade i Sverige. Det finns tyvärr inte mycket skrivet ännu om härdighet och tills vi vet bättre tror jag att de flesta narcisserna i mina listor åtminstone tål att odlas strax norr om Stockholm. Som alltid med växter måste man också ta hänsyn till läge på den egna tomten, jordmån och i viss mån årsmån.

I vandrande skugga

Inga lökar vill stå i vatten, däremot vill många narcisser ha det fuktigt på våren och blommar gärna i vandrande skugga t.ex. under ett fruktträd. Nästan ingen vill bo under en björk.