Odlingsråd för tulpaner

Tulpaner trivs i full sol och väldränerad jord. Det blir tulpan av löken första säsongen nästan hur man än gör med den. Det beror på att löken innehåller allt som behövs för att bli tulpan. Först säsongen därpå behöver man visa odlingskunskaper, men det är ändå inte säkert att det blir tulpan för det. Det är svårt att hålla tulpaner glada och nöjda och det brukar så småningom bli mest blad av den forna planteringen. Det beror lite grann på vilka sorter du planterat och naturligtvis också på odlingsplatsen.

I jorden före jul

Tulpaner kan planteras hur sent som helst på säsongen. Klokt ändå att peta ner dem på dubbel lökhöjd före jul. Plantera gärna ojämnt antal i en liten grupp med 10–15 cm mellan lökarna och dubbelt så djupt som löken är stor. Lökens storlek kan variera från vissa vildarters ca 2 cm till maffiga Darwinhybrider som kan vara stora som clementiner.

Många tulpansorter lämpar sig väl för odling i kruka och det är också ett sätt att slippa se bladen vissna ner efter blomningen. Klipp av utblommade frökapslar. Om man odlar tulpaner i en rabatt, är det dags att dra upp bladresterna när de lätt lossnar från löken.

Gödsla några gånger

Gödsla gärna med något organiskt gödselmedel och benmjöl när lökarna är på väg upp. Gör om proceduren ett par gånger före midsommar. Detta kan göra att du får tulpaner nästa år också. I Holland gödslar man med en blandning av kväve, fosfor och kalium för att göda lökarna, men det är ju en smaksak.

En tumregel när det gäller att få tulpaner att blomma om verkar vara att ju anspråkslösare blomma, desto lättare att få den att blomma om. Detta gäller ej Darwinhybrider som ofta blommar år efter år i starkt röda och gula toner.

Bara pigga och friska lökar

Det är viktigt att plantera lökar som ser pigga och friska ut. Storleken har också betydelse men kan vara svår att bedöma för en amatör, eftersom olika sorter har olika stora lökar. I bästa fall står omkretsen angiven på färdigpackade påsar. Som alltid gäller devisen att man får vad man betalar för. Köp aldrig torra, skrumpna lökar i mataffären även om de är nästa gratis.

Tulpan med lök.