Odlingsråd för Sommarlökar

Anemoner och Ranunkler

Blötlägg knölarna/rötterna i 4-5 timmar (varken kortare eller längre i februari), de ska svälla ungefär halva sin storlek.

Tag en plastlåda, typ glasslåda, med planteringsjord och sprid ut de uppsvällda knölarna och täck med jord någon centimeter. Ställ dem i sval rumstemperatur.

Efter ca 10-14 dagar plocka försiktigt upp dem, när du ser vita rötter. Plantera ut dem direkt i rabatt eller kruka i full sol. De klarar 5-6 minusgrader. Plantera ranunklerna med ca 15 cm mellanrum, anemoner med ca 10 cm. Gödselvattna ca 1gång i veckan.

Förodla i växthus på senhösten: Provar du att förodla i kallväxthus, planterar du ut dem i krukor i växthuset när du ser rötterna, låt stå i växthuset.

Gladiolus och Montbretia (Crocosmia)

Förodla inne ca 6-8 veckor innan utplantering. Plantera knölarna ca 10 cm ner i planteringsjord som är väldränerad.

Vattna ordentligt vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering. Gladioler vill ha en rejält gödslad växtplats, så förbered med bra jord innan du planterar ut dem.

Näringstillförsel under sommarmånaderna behövs i regel inte. Det är bara ett fåtal sorter och på ett fåtal platser gladioler övervintrar ute, alltså är det bättre att gräva upp dem när frosten kommit och övervintra dem inomhus.

Liljor

Liljor ska planteras djupt, 2-3 gånger så djup som löken är stor. Så kolla noggrant vilken sort ni köper. Det viktigaste för liljor är att jorden är väldränerad men de vill gärna ha en rejält vattning vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering.

De flesta liljor vill stå med toppen mot solen och fötterna i skuggan, det är därför bra om man har någon form av underplantering med marktäckare tillsammans med liljorna. Ge inte liljorna för snabb gödning i form av kvävegödsel under säsongen. Mylla hellre ner benmjöl på höst och vår, det räcker gott och väl.

Alla liljor är inte härdiga i Sverige, så kolla om din sort kan stå ute året runt eller om den ska övervintras frostfritt.