Odlingsråd för Sommarlökar

Anemoner och Ranunkler

Förgro för tidig blomning: Blötlägg knölarna i februari/början mars i 3-4 timmar, de ska svälla ungefär halva sin storlek. Var noga med att hålla utkik efter vitt ludd på anemoner de är fruktansvärt mögelkänsliga och jag har märkt att om jag vattnar bråkdelen för mycket så ruttnar de med en gång.

Tag ett tråg (jag tar typ glasslådor) med planteringsjord och sprid ut de något uppsvällda knölarna och täck med jord någon centimeter. Ställ dem svalt, t.ex. i en källare i 10 dagar ca 10-15 grader.

Sedan är det dags att försiktigt plocka upp dem och plantera dem en och en i t.ex. kruka eller i jorden i ditt kallväxthus. Plantera ranunklerna med ca 15 cm mellanrum, anemoner med ca 10 cm.

Har du inte tillgång till kallväxthus eller liknande väntar du med förgroningen och förvarar knölarna svalt i sin påse eller nätet. När det är runt 10 grader dagtid kan du göra samma procedur som ovan men sen sätta ut dem direkt rabatten i full sol istället för i kruka.

I kruka blir det lätt för fuktigt om det regnat mycket. Gödselvattna varje vecka med svag dos. Övervintrar inte i rabatt i norra delen av landet, i mellersta om du täcker, utan du måste gräva upp dem när frosten kommer.

Gladiolus och Montbretia (Crocosmia)

Förodla inne ca 6-8 veckor innan utplantering. Plantera knölarna ca 10 cm ner i planteringsjord som är väldränerad.

Vattna ordentligt vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering. Gladioler vill ha en rejält gödslad växtplats, så förbered med bra jord innan du planterar ut dem.

Näringstillförsel under sommarmånaderna behövs i regel inte. Det är bara ett fåtal sorter och på ett fåtal platser gladioler övervintrar ute, alltså är det bättre att gräva upp dem när frosten kommit och övervintra dem inomhus.

Liljor

Liljor ska planteras djupt, 2-3 gånger så djup som löken är stor. Så kolla noggrant vilken sort ni köper. Det viktigaste för liljor är att jorden är väldränerad men de vill gärna ha en rejält vattning vid plantering. Vattna sedan inte förrän skotten syns. Placera ljust och svalt och glöm inte att avhärda innan utplantering.

De flesta liljor vill stå med toppen mot solen och fötterna i skuggan, det är därför bra om man har någon form av underplantering med marktäckare tillsammans med liljorna. Ge inte liljorna för snabb gödning i form av kvävegödsel under säsongen. Mylla hellre ner benmjöl på höst och vår, det räcker gott och väl.

Alla liljor är inte härdiga i Sverige, så kolla om din sort kan stå ute året runt eller om den ska övervintras frostfritt.