Om att välja sorter
Det finns många tusen olika sorters tulpaner och minst lika många narcisser. Därutöver mängder med andra lökar som vi gärna vill ha i våra trädgårdar. I Sverige finns säkert hundratals andra blomsterlökar att få tag i utan större problem.
Som lösgodis
En välförsedd lökhandel är ungefär som en disk med lösgodis, många former och färger för alla smaker. Försök att begränsa dina lustar på något sätt. Tänk på färg, form, höjd och blomningstid. I många fall har både tulpaner och narcisser flera färger i en och samma blomma och dessutom förändras ofta färgen med tiden. Om man unnar sig allt är det lätt att delar av trädgården ser ut som en sillsallad och det kan vara svårt att se det vackra för allt det vackra. Välj gärna några få sorter men fler av varje.
Mina planteringar är innehållsrika och bär på många historiska lökreferenser. Narcissen ’Telemonius Plenus’ var ett kostsamt samlarobjekt redan på 1600-talet då den holländska tulpanminin handlade om högsvävande ekonomiska spekulationer kring lökväxter.
Från punkens hemland
1700-talet är bland annat representerat av den äggula och ”rufsiga” Butter and Eggs. En av 1800-talssorterna Rip van Winkle härstammar från Irland, som av de spretiga och uppstickande blombladen att döma verkar vara punkens hemland.
Jag planerar ett tydligt tema varje åt, till exempel utifrån färg, växternas storlek och tiden för blomning. En blomma kan innehålla flera färger och dessutom förändras blomfärger med tiden. Jag väljer därför färre sorter, men desto fler av samma sort för att få ett mer sammanhållet intryck.
Längre blomningstid
För att få en längre blomningstid brukar jag sätta tidiga narcisser och små vildtulpaner, exempelvis violtulpanen ’Tulipa humilis’ Persian Pearl, dvärgtulpanen ’Tulipa turkestanica’ och flocktulpanen ’Tulipa tarda’.
Sedan planterar jag lökar som tidsmässigt avlöser varandra för att få tulpanblommning i bästa fall ända från mars till första veckan i juni.
De sista tulpanerna som blommar hos mig är papegojtulpanerna samt några sena vildtulpaner som rosettulpanen ’Tulipa orphanidea’ Hageri Splendens.
Bland mina tulpaner framhåller jag särskilt Flaming Spring Green som är grönvit med röda streck och papegojtulpanerna Estella Rijnveld och White Parrot.
Mer nördig med åren
Fast med åren har jag blivit lite nördig och går igång på knopparna snarare än blomningen.
Ibland vill man kombinera lökar med varandra eller med ettåringar och perenner. Detta är en konst i sig och väldigt roligt att tänka ut själv. Riktigt fult blir det sällan, men ofta inte som man tänkt sig. Försök att bilda dig en uppfattning om hur hög blomman blir, det betyder mer än du tror. Och det finns en mängd böcker i ämnet.