Om att välja sorter

Det finns många tusen olika sorters tulpaner och minst lika många narcisser. Därutöver mängder med andra lökar och knölar vi gärna vill ha i våra trädgårdar. I Sverige finns kanske några hundratal sorter att få fatt i utan större problem.

En välförsedd lökhandel är ungefär som en disk med lösgodis; många former och färger för alla smaker. Försök att begränsa dina lustar på något sätt. Tänk på färg, form, höjd och blomningstid. I många fall har både tulpaner och narcisser flera färger i en och samma blomma och dessutom förändras ofta färgen med tiden. Om man unnar sig allt är det lätt att delar av trädgården ser ut som sillsallad och det kan vara svårt att se det vackra för allt det vackra. Välj gärna några få sorter men fler av dem.

Vi tycker att det är ett gott tips att besöka oss i våra trädgårdar när det blommar och titta på hur olika lökväxter ser ut i verkligheten. Eller välj ett ”lökpaket” med en blandning som passar ihop både vad gäller färg och blomningstid. Det fegaste sättet kan vara att välja en färg, t ex vitt som finns både i tulpaner, narcisser, pärlhyacinter, allium och en mängd andra lökväxter. Men det är som sagt fegt.

Ibland vill man kombinera lökar med varandra eller med ettåringar och perenner. Detta är en konst i sig och väldigt roligt att tänka ut själv. Riktigt fult blir det sällan, men ofta inte som man tänkt. Försök att bilda dig en uppfattning om hur hög blomman blir, det betyder mer än du tror Det finns en mängd böcker i ämnet.

 Petrell blommar i maj–juni. 

Odlingsråd för narcisser

En stor fördel med narcisser är att rådjur och kaniner inte tycker om dem. De är antagligen inte särskilt goda för något djur och blir oftast fler med åren, istället för färre. Särskilt om man följt nedanstående råd.

• Plantera lökarna tidigt på hösten, i slutet av augusti och september. Detta för att narcisser behöver rota sig ordentligt innan frosten kommer. Det betyder att det kan vara bortkastat att köpa narcisslökar på rea, när den egentliga planteringsperioden är över.

• De flesta narcisser trivs i vandrande sol, gärna lite fuktig, frisk jord. De vita sorterna blir särskilt vackra i halvskuggigt läge. Några små, tidiga sorter passar i stenparti i full sol och de flesta passar att odla i kruka det första året. Krukodlade lökar kan planteras ut i trädgården direkt efter att de är överblommade, för att avmogna i egen takt på ny plats.

• Många narcisser är fina ihop med andra lökväxter. Tänk på hur bladverken ska vissna ner och hur det kommer att se ut, innan du kombinerar lökar. Tulpaner och narcisser ihop kan se lite trist ut när ”festen är över”.

• Plantera lökarna ca 20 cm djupt, dvs väldigt djupt och med minst 10 cm mellanrum. Om lökarna är väldigt stora kan man sätta dem glesare. Tänk också på hur höga blomstänglarna blir när du placerar ut lökarna. För miniatyrsorter gäller något grundare och närmre.

• Plantera om lökarna var 4-5 år. När många sidolökar bildats blir det för trångt för dem att blomma. Gräv upp hela beståndet och dela lökarna och plantera om dem enl ovan.

• Klipp bort överblommade blomhuvuden och låt bladverket vissna ner. Om narcisserna är planterade i glest gräs ska man inte klippa gräsmattan förrän bladet är nedvissnat.

Många fyllda pingstliljor ”torkar”i knoppen. Detta beror antingen på att det är för torrt eller att det har varit frost.

Härdighet.
Narcisser växer vilt i bergstrakter i Spanien och Portugal och även förvildade i Sverige. Det finns tyvärr inte mycket skrivet ännu om härdighet och tills vi vet bättre tror vi att de flesta narcisserna i våra listor åtminstone tål odling ett liv strax norr om Stockholm. Som alltid med växter måste man också ta hänsyn till läge på den egna tomten, jordmån och i viss mån årsmån.
Inga lökar vill stå i vatten, däremot vill många narcisser ha det fuktigt på våren och blommar gärna i vandrande skugga under t ex ett fruktträd. Nästan ingen vill bo under en björk.
Grupp 8 är antagligen för ömtåliga för annat än zon 1- 2.

 

Odlingsråd för tulpaner

• Tulpaner trivs i full sol och väldränerad jord. Det blir tulpan av löken första säsongen nästan hur man än gör med den. Det beror på att löken innehåller allt som behövs för att bli tulpan. Först säsongen därpå behöver man visa på odlingskunskaper, men det är ändå inte säkert att det blir tulpan för det. Det är svårt att hålla tulpaner glada och nöjda och det brukar så småningom bli mest blad av den forna planteringen. Det beror lite grann på vilka sorter du planterat och naturligt vis också på odlingsplatsen.

• Tulpaner kan planteras hur sent som helst på säsongen. Klokt ändå att peta ner dem på dubbel lökhöjd före jul. Plantera gärna ojämt antal i en liten grupp med 10 – 15 cm mellan lökarna och dubbelt så djupt som löken är stor. Lökens storlek kan variera från vissa vildarters ca 2 cm till maffiga darwinhybrider som kan vara som clementiner.

• Många tulpansorter lämpar sig väl för odling i kruka och det är också ett sätt att slippa se bladen vissna ner efter blomningen. Klipp av utblommade frökapslar. Om man odlar tulpaner i en rabatt, är det dags att dra upp bladresterna när de lätt lossnar från löken.

• Gödsla gärna med något organsikt gödselmedel och benmjöl när lökarna är på väg upp. Gör om proceduren ett par gånger före midsommar. Detta kan göra att du får tulpaner nästa år också. I Holland gödslar man med NPK för att göda lökarna, men detta är ju en smaksak.

• En tumregel när det gäller att få tulpaner att blomma om verkar vara att ju anspråkslösare blomma, desto lättare att få den att blomma om. Detta gäller ej Darwinhybrider som ofta blommar år efter år i starkt röda och gula toner.

• Det är viktigt att plantera lökar som ser pigga och friska ut. Storleken har också betydelse men kan vara svår att bedöma för en amatör, eftersom olika sorter har olika stora lökar. I bästa fall står omkretsen angiven på färdigpackade påsar. Som alltid gäller devisen; man får vad man betalar för. Köp aldrig torra, skrumpna lökar i mataffären även om de är nästa gratis.

 

Nya favoriter.

Nu har alla narcisser blommat ut för i vår. Några nya favoriter och en hel del nya insikter om narcissernas liv har vi fått.
Att ’Thalia’, den vita vackra är väl värd sin plats som etta på listan, visste vi, men hon har definitivt fått några väldigt farliga medtävlare. I orangeriet på Hovdala visade sig ’Sweetness’ bli publikens omedelbara favorit. Gyllengul, vackert formade knoppar och underbart doftande. Ett absolut måste i rabatten eller krukan nästa säsong.

  • ’WP Milner’, milt gulvit, låg, blygsam och säkert fin i stenparti.
  • ’Sugarbush’, flerblommig, mjukt smörgul och ljuvligt doftande.
  • ’Segovia’, vit, skir, ljuvlig och oumbärlig för alla.
  • ’Minnow’, småblommig, nästan som en gullviva, söt och oumbärlig.
  • ’Hawera’,liknar ett senblommande narcissprytt gräs. Fint ihop med förgätmigej.
  • ’Ice Wings’, grönvit, blyg, fräsch och ett måste i den vita rabatten.


De sena 1800- talssorterna, ’Stella’, ’White Lady’, ’Barri Conspicuus’ och ’Seagull’ t ex, tävlar i en division för sig. De är utsökt eleganta i växtsätt och har definitivt ’klass’. Vi har odlat i kruka och på friland men tycker nog att de är vackrast på friland.
För mig som bor i ett hus som är byggt ungefär 1865 är de ett givet val utanför. De hör liksom till, även om de knappast var möjliga att få fatt i här i Rugerup på den tiden.
Från mitt fönster ser jag ’Jenny’ blomma under magnolian. Hon har bleknat och är nu nästan helt vit. En bit bort blommar ’Stella’ och ’White Lady’ i den tidiga morgonsolen. Dess kronblad är genomskinliga och det är kanske därför de är så oerhört vackra.
För mig som aldrig tyckt om gula blommor är det nu en ny värld som öppnar sig. Gult är inte bara gult, det är en fråga om ljus och placering. Egentligen var det ju ingen av alla sorter vi hittills sett som var ful eller tråkig, men en del blev man extra upphetsad av. Kanske är det en god idé att ha en ’Narcissteater’ hemma för att kunna glädja sig varje dag under hela våren. Vare sig det är illfrost, snöstorm eller fågelsång. Narcisserna överlever alla vårens nycker och ljuvligheter!

 
'
WP Milner' – en ny favorit!